2020. 02. 19.

Projektbemutató:

Ötfős csapatunk, amely a 10.c osztály biológia tagozatos tanulóiból áll, az V. Semmelweis Egészségverseny 3. fordulójában egy környezetvédelmi projekt megszervezését kapta feladatul. Úgy gondoltuk, előnyös lesz, ha kihasználjuk azokat az adottságokat, amelyekkel iskolánk rendelkezik: a labort és azt, hogy több tagintézményből áll.

Ebből az ötletből kiindulva terveztük meg a programot. Laborgyakorlatot szerveztünk 3. osztályos diákoknak, ezzel hívva fel a figyelmüket a környezetszennyezés súlyosságára.

Alapkoncepciónk az volt, hogy a legkisebbeknek is tudnia kell erről a problémáról, és korán fel kell keltenünk bennük a tenni vágyást ezzel a témával kapcsolatban. Ezt olyan módszerrel akartuk elérni, amit élveznek és könnyen megértenek. A labor erre a célra kiválóan alkalmas, mivel itt minden korosztálynak lehet újat mutatni.

Egyszerű kísérleteket végeztünk el velük. Először egy befőttes gumit kellett leszedniük a tenyerükről segítség nélkül. Ezzel azt mutattuk be, milyen nehéz is azoknak az élőlényeknek megszabadulni a műanyag szennyeződéstől, amelyeknek nincs kezük. Ezután azt figyeltük meg, hogy kevés szennyeződés is csak sok tiszta vízben tud eloszlani. Utolsó kísérletünkben azt néztük meg, hogyan hat a madarak tollán lévő zsírrétegre a mosószerrel szennyezett víz.

A program végén arról beszélgettünk a résztvevő gyerekekkel, hogy otthoni körülmények között ők miképp tudnak tenni a környezet tisztaságáért. Nagyon sok okos ötletük volt, és könnyű volt velük beszélgetni erről a témáról.

Az előadásunk konklúziója az volt, hogy a felvetett kérdésekről beszéljenek a családjuk körében is, mert szerintünk innen indul ki a környezetvédelem.

A feladat része volt egy film elkészítése is, melyben dokumentáljuk a projekt menetét. Ezt osztálytársunk, Tőzsér Márk vette fel és vágta össze, ezúton is köszönjük a munkáját!

 

Felkészítő tanárunk: Kiss Ildikó

 

Köszönjük az iskolánk és tanáraink támogatását, a labor vezetőjének, Lévai Zita Mariann tanárnőnek személyzetének és a 3.a osztály segítségét.

A csapat tagjai: Árvai Tímea, Bak Dorottya, El-Assaf Terézia, Görög Vince, Szabó Tamás

Submitted by kiss.ildiko on