2024. 04. 21.

A februári projekthéten 12 diákunk a németországi Rheinbachban közös demokrácia-projektet kezdett meg testvériskolánk tanulóival. A német diákok áprilisban látogattak Kecskemétre, hogy itt folytassák a közös munkát. 

Az együtt töltött hét alatt sokféle tartalmas programon vettek részt a diákok. Első nap a gyönyörűen felújított Városházán fogadta a csoportot Kecskemét alpolgármestere, aki német nyelven mutatta be az épület nevezetességeit, majd a Látogatóközpontban a vidék történetével és a város jelenével ismerkedtek a diákok.

Második nap a német vendégek nyelvórákon vettek részt a Czollner téren, ahol felső tagozatos tanulóink várták őket. A németül tanuló 5-8. osztályosoknak alkalmuk volt gyakorolni a célnyelvi kommunikációt, az angolosok közös kvízjátékokat játszottak a vendégekkel. A német diákok prezentáción mutatták be iskolájukat és Rheinbach városát, a házigazdák a hungarikumokkal ismertették meg a vendégeket.

A hétvége a fogadó családoknál, többnyire kirándulásokkal telt. Ezután Budapesten a Szent István Bazilikát és a Parlamentet látogatta meg a csoport, ahol a magyarországi németek országgyűlési képviselője beszélt a német kisebbség helyzetéről.

A gimnázium diákönkormányzatának vezetői bemutatták a DÖK munkáját és beszélgettek a német csoporttal a két iskola diákönkormányzatának szerepéről.

Talmácsi József tanár úr a magyar és német nyelv közötti különbségekről, a magyar szavak kiejtéséről tartott érdekes előadást.

Kovács Adél 10.a és Kutasi Ferenc 10.c osztályos tanulóink néptáncbemutatóval és táncházzal színesítették a programot, amelyet közös pizzázással zártunk.

Az utolsó nap ismét Budapestre indult a csoport: a Terror Háza Múzeum megtekintése után a Hősök terén a magyar diákok mutatták be a Millenniumi emlékművet, a magyar történelem jeles alakjainak szobrait.

Az együtt töltött, eseménydús két hét után rengeteg élménnyel és ismerettel gazdagodva, barátokként búcsúztunk el német vendégeinktől.

Bezsenyi Boglárka és Sipőcz Brigitta

Submitted by sipocz.brigitta on