2015. 03. 07.

Reggel 8 órakor indultunk Kecskemétről. A túránkat a Cukor utcában kezdtük meg. Itt találkoztunk a sétánk idegenvezetőjével, Szekeres Juliannával. Először megismertette velünk, hogy az ember a különböző korokban milyen édességeket fogyasztottak, a cukorgyártás korszerűsödésével együtt hogyan növekedett a cukorfogyasztás mennyisége, valamint a kakaóbab cukrászati felhasználásával hogyan fejlődtek a sütő- és cukrászüzemek.

A tematikus sétánk alkalmával megismertük azokat a magyar urakat és mesterembereket, akik tudásukkal hozzájárultak a magyar gasztronómia fejlődéséhez.

Megtudtuk, hogy a dobostortát először Dobos C. József készítette el és Erzsébet királyné és I. Ferenc József is az első kóstolók között volt. Megnéztünk egy hagyományos cukorkakészítő műhelyt a Magyar utcában, egy tipikus pesti bérházat, melyet a Stühmer család bérelt a csokoládé gyára mellett. Megnéztük Károlyi Mihály egykori kastélyát, melybe nagyon sok híres nagy ember megszállt, többek között Erzsébet királynő is.  Bemehettünk a 101 éves Astória Hotel kávézójába, melyet eredeti pompájában és hangulatában őriztek meg. A Dohány utcával szemben egy kézműves csokoládé készítő kisiparos család, a „Zangio" kóstolóval várt minket, és a csokoládé káprázatosan gazdag receptjeit és íz világát mutatta meg nekünk.  A sétánkat az Auguszt cukrászdában elfogyasztott süteményekkel zártuk.

A tematikus séta után csoportos városnézés következett. Megnéztük a budapesti Piarista Gimnáziumot. Utána gyalogosan átmentünk az Erzsébet hídon keresztül a Gellért - hegyre. A  hegyi séta után megnéztük a pálos Szent Gellért Sziklatemplomot. A Szabadság hídon visszagyalogolva a Szent István Bazilikába mentünk.

A városnéző séta után az Andrássy úton haladva a Budapesti Bábszínházba érkeztünk. Itt megnéztük Madách: Az ember tragédiája című darabját. Este 8 órakor indultunk Kecskemétre.

A programot az Új Széchenyi Terv "Innovatív piarista iskolák - Kecskemét" TÁMOP 3.1.4-12/2-2012-0223 pályázat keretein belül az Európai Unió és a Magyar Állam finanszírozta. 
Kísérőtanár: Vazul Attila osztályfőnök. Résztvevő diákok száma: 34 fő

 

Kecskemét, 2015. március 04.

 

Vazul Attila

osztályfőnök

 

Submitted by vazul.attila on