2015. 04. 28.

Budapesti kirándulásunkat Az "Édes élet - habkönnyű belvárosi séta (nem csak) édesszájúak-nak" című tematikus városnéző sétával kezdtük, ahol László Ildikó túravezető kalauzolt minket a kóstolókkal színesített gasztrotörténeti programon. A Cukor utcában kezdődött tematikus belvárosi sétánk, amelyen cukorkák és sütemények, régi és új cukrászmesterek történetei segítségével ismerkedtünk a Belvárossal és a város múltjával, jelenével. Jártunk és kóstoltunk a Cukorka cukorkakészítő látványműhelyben, megpihentünk az Astoria Szálló halljában, láttuk Stühmer Frigyes egykori pesti palotáját és csokoládégyárát a Szentkirályi utcában, kóstoltunk csókiflódnit és sok más különleges bonbont a Zangio családi csokoládéműhelyben és sütiztünk az Auguszt család belvárosi cukrászdájában.

A budapesti Piarista Központban forgó rendszerben az osztály egyik fele a Piarista Központi Levéltárban és a Piarista Központi Könyvtárban Péterffy Alexandra könyvtáros segítségével betekintést nyert a rend több száz éves könyvei és levéltári dokumentumainak világába, hangulatába. A másik csoport ezalatt diákok vezetésével a Piarista Múzeum érdekes gyűjteményéből láthatott ízelítőt Pannonia a középső bronzkortól a rómaiakig tartó időszakáról. A két bemutató között Szakál Ádám Márton piarista atya végigvezetett minket a rend frissen felújított, de hagyományos jegyeit megőrző Duna-parti központi épületén.

A két kulturális program között egy rendhagyó városnézésre is nyílt időnk: a világörökség részét képező Duna-part látványát hajóról csodálhattuk - a Gellért-hegyet, a felújított Várkert Bazárt, a Várat tornyaival, a Parlamentet, hídjainkat, a pesti rakpart impozáns palotáit.

Ezúton is köszönjük Fehérvári tanár úrnak, hogy jókedvével velünk tartott.

A programot az Új Széchenyi Terv "Innovatív piarista iskolák - Kecskemét" TÁMOP 3.1.4-12/2-2012-0223 pályázat keretein belül az Európai Unió és a Magyar Állam finanszírozta.

 

Marton József osztályfőnök

Submitted by Névtelen (nem ellenőrzött) on