2013. 02. 27.

 

A Comenius Iskolai Együttműködések Program keretében Németországban jártunk. A projektben négy ország vesz részt: a németeken és a mi iskolánkon kívül egy francia és egy olasz csoport diákjai találkoztak Bruchsalban. A projekt munkanyelve a francia, témája pedig a pályaválasztás.

Február 17-én hétfőn délelőtt érkeztünk a stuttgarti repülőtérre, majd délben a bruchsali iskolába, ahol délután csoportmunkában vettünk részt: szerepjáték formájában állásinterjúkon próbálhattuk ki magunkat.

Kedden Mannheimbe utaztunk, a Technoseumot néztük meg, ahol nemcsak kiállításokat tekinthettünk meg, hanem mi magunk is kipróbálhattunk különféle érdekes kísérleteket.

Szerdán a heidelbergi egyetem konyháján folyó munkával ismerkedtünk. Este pedig nemzetközi estet tartottunk: a résztvevő csoportok rövid műsorral készültek, együtt énekeltünk, játszottunk.

Csütörtökön a Sulzer Pumpen nevű szivattyúgyárba látogattunk, délután pedig a bruchsali kastélyt néztük meg, sőt megismerkedtünk a barokk kultúrával, zenével és tánccal is.  

Pénteken az Eichbaum sörfőzdét tekinthettük meg, megismerkedtünk a sörfőzés történetével és folyamatával, és a sörözőben alkoholmentes söröket kóstoltunk. Délután egy nagyszabású állásbörzére mentünk, itt szóba elegyedhettünk a különféle szakmák és hivatások, cégek és gyárak képviselőivel.   

A hétvégét minden diák a fogadócsaládjával töltötte, és mivel több német családban nemcsak magyar, de olasz és francia vendég is volt, igazi nyelvi és kulturális kavalkádot élhettünk meg.

Vasárnap késő este érkeztünk Kecskemétre, sok-sok élménnyel és tapasztalattal. Egy újabb kis csapat pedig már a nyár eleji franciaországi látogatásra készül, ahol folytatódnak majd a pályaválasztással kapcsolatos programok és feladatok.

Köszönjük Ráczné Komjáti Rita tanárnő szervező munkáját, valamint Tóth Ágnes és Tóthné Szalai Enikő tanárnőknek, hogy elkísérték a csoportot.

 

Submitted by marozsi.edina on