2014. 10. 12.

Család-órák

Iskolánk osztályfőnökei élhetnek a lehetőséggel, hogy család-órákkal gazdagítsák osztályfőnöki óráikat.

A Kecskemét-Széchenyivárosi Közösségépítő Egyesület (SZÉK) munkatársai érkeznek a "Boldogabb családokért családi életre nevelés iskolai program" keretein belül egy-egy osztályhoz körülbelül havi rendszerességgel.

 

Témák és módszerek:

Ezeken a "család-órák"-on a tanulók - életkori sajátosságaiknak megfelelően - hiteles és megfelelően képzett személyek segítségével bevezetést kapnak a következő témákba:

     helyes önismeret és önértékelés, jellemnevelés

kommunikáció, konfliktuskezelés

      barátság

      serdülőkor

      nemiség, szerelem

              párválasztás, házasságra való felkészülés

              házasélet, szülői hivatásra való felkészülés és gyermeknevelés

              családtervezés, családtervezési módszerek

              házastársi elköteleződés és hűség, az egymásért való közös felelősségvállalás

              szeretettípusok, szeretet-nyelvek

                       női ciklus történései, termékenységi tünetek

              felelős szexualitás

              megtermékenyítés biológiája, élet tisztelete, életvédelem, magzatvédelem

 

„Programunk megtervezésére, megvalósítására és utómunkálataira a csapatmunka jellemző. Az egy-egy osztályban zajló munka irányát az osztályfőnökkel való többszöri konzultáció során alakítjuk ki. Igyekszünk "csoportra, osztályra szabott" foglalkozásokat tartani. Ezeken a foglalkozásokon sokat játszunk együtt, beszélgetünk a diákokkal, s az új ismereteket is igyekszünk - előadás helyett - közös munkával felfedezni. Egy osztályban két (esetenként három) munkatárs dolgozik egyszerre, mert így több figyelmet tudunk a gyerekekre szentelni, s megoldható az osztálybontás is, ha a téma ezt szükségessé teszi. Foglalkozásainkhoz új formát kerestünk. Fontosnak tartjuk, hogy a diákokat a tanár partnerének tekintse, s így oldottabb légkörben valósulhassanak meg az órák. Ehhez az újszerű szemléletmódhoz nyújtanak segítséget számunkra a közösen végzett gyakorlatok, játékok és drámapedagógia elemek alkalmazása.”http://holnaphonlap.hu/

Submitted by agocs.andrea on