2013. 06. 19.

 

A Comenius Iskolai Együttműködések projekt keretében tíz gimnazista diákunk két tanárkísérőjével együtt egy hetet tölthetett a dél-franciaországi Gigean-ban.

A projektben négy ország vesz részt: a franciákon és a mi iskolánkon kívül egy német és egy olasz csoport diákjai találkoztak. A projekt munkanyelve a francia, témája pedig a pályaválasztás.

Június 1-jén, szombaton késő este érkeztünk meg Montpellier repülőterére, ahol a francia cserediákok már vártak bennünket. A vasárnapot a vendéglátó családoknál töltötték a diákok, majd hétfőn kezdődtek az iskola által szervezett közös programok.

Hétfőn egy osztrigatenyésztőhöz látogattunk el. Itt megismerkedhettünk a régióban igen jelentős osztrigatenyésztés fortélyaival, majd egy kóstolón is részt vehettünk.

Kedden helyi idegenvezetővel megnéztük Montpellier fő nevezetességeit.

A szerda ismét családi körben telt.

Csütörtökön felmentünk a gigean-i 11. századi Saint Félix apátságba, ahol Christophe Lavit, francia partneriskolánk igazgatója mesélt nekünk az egykori bencés kolostor történetéről. A délután projektmunkával telt az iskolában. A diákok megismerkedhettek az Európai Unió országaiban egységesen használható Europass önéletrajzzal.

Végül pénteken ellátogattunk az Uzès városában található Haribo üzembe és múzeumba, amely bemutatja a Franciaországban is népszerű édességek gyártását és történetét.

Szombaton a cserediákok családjai szerveztek változatos programokat magyar vendégeiknek. Sajnos az egész héten jellemző meleg időben és napsütésben ekkor már nem volt részünk, másnap azonban kárpótolt bennünket a Róma felé tett kis kitérőnk. Mivel római átszállással utaztunk haza, és jó néhány órát kellett várnunk a csatlakozásra, egy rövid városnézés erejéig bementünk a repülőtérről a városba, ahol elsétáltunk a Forum Romanumhoz, a Colosseumhoz, a Victor Emmanuel emlékműhöz és a Trevi-kúthoz.

Vasárnap éjszaka fáradtan, de szép élményekkel és hasznos tapasztalatokkal tértünk haza.

Köszönjük szépen Majláthné Keresztes Anikó tanárnőnek, hogy velünk tartott.

Comenius programunk a jövő tanévben is folytatódik, a következő projekttalálkozó októberben lesz Olaszországban.

Dr. Ráczné Komjáti Rita franciatanár

 

Submitted by intra on