Diákjaink sikere a Kitaibel versenyen
2024. 04. 23.

Sipos Veronika, Pancza Boglárka és Kürtösi Balázs 10.c osztályos biológia tagozatos diákok Színjátszó lepkék csapatnévvel indultak a Kitaibel Pál Középiskolai Biológiai és Környezetvédelmi Tanulmányi Versenyen. A vármegyei forduló megnyerésével bejutottak az országos döntőbe.

A verseny törzsanyagát többek között az Állatvilág folyóiratban a tanév során megjelent biológiai, környezet- és természetvédelmi tárgyú publikációk, továbbá a program honlapján előzetesen megadott, interneten elérhető cikkek, tanulmányok képezték, kiegészítve Kitaibel Pál és Dr. Jane Goodall munkásságával, a nemzeti parkokra vonatkozó ismeretekkel, az év kiemelt élő (év fajai) és élettelen értékeivel, valamint ökológiai-környezetvédelmi témákra vonatkozó részismeretekkel. A gimnáziumi ökológiai tananyag mellett a sejtek, szövetek, növénytan, állattan, ökológia, etológia tananyag ismerete is elvárt volt. Az első forduló online tesztből állt az előre kijelölt tananyagból.

Az országos döntőn a versenyzőknek tesztet, illetve gyakorlati feladatokat kellett megoldaniuk az előre kiadott témákból. Ezenkívül egy természetvédelmi vagy környezetvédelmi problémát kellett feltárni, azzal kapcsolatban kutatást végezni, megoldási javaslatot kidolgozni és/vagy végrehajtani. A projektet a döntő előtt egy absztraktban, majd a döntő alkalmával egy 10 perces előadásban kellett bemutatni.

Csapatunk az ürgék életmódjával és előfordulásával kapcsolatban végzett kutatást. A Nemzeti Biodiverzitás-monitorozó Rendszer protokollja alapján vizsgáltak gyepfoltokat. A gyepeken felvett lyukszám adatok alapján becsülték a teljes ott élő állományt, és vonták le a következtetéseket. Az adatokat átadták a nemzeti park nyilvántartása számára, valamint felvitték a Vadonleső programba. Ezzel részt vettek közösségi adatgyűjtésben is. 

Az országos döntőn a 10-11-12. évfolyamos diákok egy kategóriába tartozva versenyeztek. Csapatunk harmadik helyezést ért el. Gratulálunk nekik!

Kiss Ildikó

/sites/default/files/styles/tartalom_kep/public/2024-04/20240422_125345.jpg?h=d903423a&itok=HMfA_4bv
Submitted by kiss.ildiko on