2013. 10. 13.

 

Október 6-13-ig egy héten keresztül vendégeskedtünk francia és német diákokkal, tanárokkal együtt Comenius-os olasz testvér-intézményünkben, a Fiorenzuola városkában található E. Matei iskolában. Tanulóinkat olasz partnerdiákok családjai látták vendégül. 

Az egy hét sokféle programjai közül emlékezetesek maradnak az alábbiak: 

  • városnézés Parma városában (egész napos zuhogó esőben)
  • tematikus megbeszélések, prezentációk a pályaorientáció és a munka világával kapcsolatosan
  • ismerkedés Fiorenzuola-val (városházi fogadás, színház, dóm, piac)
  • látogatás a gyönyörű Piacenza-ban
  • egy családi gyümölcsfeldolgozó üzem megtekintése (kóstolóval egybekötve)
  • Cremonai városnézés
  • látogatás a 200 éve született nagy olasz zeneszerzőnek, G. Verdinek az emlékházában.

Számos szabadon választható program is adódott, melyen parciálisan vettünk részt: látogatás egy parfüm ligisztikai központban; a helyi óvodában, általános iskolában és idősek otthonában; kirándulás Milánóba; Verdi koncert...

Tartalmas, szép hét áll mögöttünk. Fontos hozadéka az utazásunknak az a számos kapcsolat, ismeretség, mely a Comenius program kapcsán jöhetett létre. Jó volt tapasztalni, hogy általálnosságban elmondható: diákjaink jobb nyelvtudással (francia, angol) rendelkeznek, mint más nációbéli társaik. 

Áprilisban iskolánk lesz a házigazdája az újabb közös találkozónak. Szeretettel várjuk a Comenius-os tanár és diákküldöttségeket a németországi Bruchsal-ból, az olaszországi Fiorenzuola-ból és a franciaországi Gigean-ból. 

Hálás köszönet Dr. Ráczné Komjáti Rita tanárnőnek az olasz út megszervezéséért, valamint Telek Péter Pál tanár úrnak a programban való részvételéért. 

Nagy Attila SchP ig.

 

Submitted by nagy.attila on