2022. 10. 20.

2022. október 13-án tartottuk idén az Erasmus plusz napok keretén belül a rendezvényünket. Ez volt a harmadik alkalom, hogy csatlakoztunk ehhez a rendezvénysorozathoz. Két éve az iskola diákjainak adtak elő a hosszú távú mobilitási proramon részt vevő diákjaink, tavaly a piarista iskolák tanárainak tartottunk nemzetközi online konferenciát néhány diák bekapcsolódásával. Idén a diákoké volt a főszerep.

2022. október 13-15. között számos intézmény csatlakozott nem csak Európa szerte, de a világ más tájain is, a #ErasmusDays 2022 nevű rendezvényhez. Célja az európai értékek ünneplése, a mobilitások előnyeinek bemutatása, a nemzetközi projektek megismertetése volt. 2021-ben mintegy 5 670 eseményt rendeztek 67 országban. Idén a résztvevők száma ezt is meghaladta.

Az online találkozó keretében 20, angol nyelven előadott prezentációt hallgathattak meg a résztvevők. Lengyel, argentin, spanyol, szlovák, magyar piarista iskolák diákjai adtak számot élményeikről vagy mutattak be általuk érdekesnek és fontosnak vélt témát. Hallhattunk előadást Diana hercegnőről, a szívek hercegnőjéről, Afrika jelenéről, különböző iskolák konyhaművészetéről vagy iskolai rendszeréről, a baszk, a lengyel kultúráról, illetve az egyes diákok utazásairól, melyek Erasmus projekt keretében valósultak meg. A prezentációk után a résztvevők lehetőséget kaptak arra, hogy kérdéseket tegyenek fel az előadóknak. A rendezvény online koordinálása is a diákokra várt, itt magyar és argentin diákokra hárult a munka oroszlánrésze, amit sikeresen megoldottak.

Az angol nyelv gyakorlásán túl a résztvevők – mind a diákok, mind tanáraik – kiemelték, milyen hasznos és érdekes más kultúrák, más országbeli diákok gondolkodásmódjának megismerése amellett, hogy saját komfortzónájukból kilépve gyakorolják a professzionális előadásmódot idegen nyelven.

A konferenciát idén is iskolánk szervezte, köszönet ezért Hardiné Udvarhelyi Angelika és Borbély Beáta tanárnőknek.

Submitted by mikulas.domonkos on