2015. 04. 20.

 

Negyedikes diákjaink erdei iskolában voltak

 

2015. április 15-17. között a 4.a és 4.b osztály diákjai erdei iskola programban vehettek részt. A helyszín a Vackor Vár Erdei Iskola volt Hetényegyháza mellett, a Nyíri erdőben.

A három nap alatt a gyerekek megismerkedtek az erdő növényeivel, állataival. Találkozhattak háziállatokkal, valamint képet kaphattak az erdész munkájáról, az erdőgazdálkodásról, az erdők irtásáról, telepítéséről, a vadgazdálkodásról, a vadászat szigorú szabályairól, a vadászat szépségéről.

A szállásfoglalás és tábornyitó után Tanösvény túrán vettek részt, ahol a növények megfigyelése mellett megismertették velük az erdei iskola szabályait. Majd három helyszínen az íjászat, a csatakereszt és a légfegyver lövészet rejtelmeibe avatták be őket. Estefelé a csapat egyik fele vadlesen vett részt, ahol megismerkedtek a vadetetés helyszíneivel, a szóró- és sózó helyekkel. (A másik csapat másnap este vett részt ezen a programon.) Mivel teljes csendben maradt az osztálynyi gyermek, így szabadon kószáló állatokat is sikerült látniuk. Vacsora után tábortűz és éjszakai számháború zárta az első napi programot.

Másnap párosával komoly tájékozódási futáson versenyeztek a gyerekek. Térképpel felszerelve keresték a kijelölt pontokat a már megismert 27 hektáros területen. Majd háziállatokkal és a tó állataival folytatódott a foglalkozás. A délutáni órákban megtekintettük a Szulyovszki erdészházban az 1848-49-es emlékkiállítást, és a Szent Hubertus kápolnát. Kézműves foglalkozáson bőrből kulcstartót vagy nyakláncot készítettek. Este sötétedés után indult a Bátorság próba, ahová osztályonként mentek a gyerekek. Egy lámpa fényénél keresték a fényképeken látható épületrészeket, jellegzetes fákat, ahonnan be kellett gyűjteni különféle tárgyakat. Mindkét osztály sikeresen teljesítette a próbát.

Harmadnapon délelőtt igazi meglepetés várta a gyerekeket. Saját maguk által dagasztott és formázott kenyeret kóstolhattak. Először egy vetítéssel egybekötött kiselőadást hallhattak az élet-étel szavaink valódi jelentéséről és összefüggéséről, a gabonáról, a kovászról, a teknővájásról. Megannyi érdekes és tanulságos történet hangzott el, nem is olyan régmúlt időkről. Mindeközben összeállították számukra a kenyértésztát, amit aztán saját maguk gyúrtak, alakítottak ki az apró kezek. Amíg kelt a tészta, volt idő egy utolsó számháborúra is. Majd az udvaron álló valódi kemencében sültek pirosra a cipók.

Ebéd után még egy séta az erdőben, játék a játszótéren, búcsú a megismert kedves emberektől, állatoktól, növényektől, s már meg is érkezett az autóbusz, ami visszavonhatatlanul a hazaindulást jelentette számunkra.

 A program az Innovatív piarista iskolák - Kecskemét, TÁMOP 3.1.4.-12/2-2012-0223 pályázat segítségével valósult meg.

 

 Gardáné Kovács Mónika, Rimár Zsuzsanna, Steixner Katalin, Mikulás Gáborné

 

 

 

 

 

 

 

Submitted by intra on