2022. 05. 21.

2022. május 16-20-ig zajlott a "Transformation through science" 2019-1-HU01-KA229-061208_1 Erasmus plusz program utolsó nemzetközi mobilitási programja. Tíz kecskeméti és Lengyelországból tizenkettő elblagi piarista diák utazott a katalóniai Olotba, hogy az ottani piarista diákokkal közösen befejezzük a pályázatban indított közös munkát. Egyben két diákunk, Kovács Vivien és Hegedűs Ákos befejezték a 2021-1-HU01-KA121-SCH-000007590 Erasmus plusz programunk keretében zajló két hónapos vendégdiákságukat az iskolában, velünk tértek haza a program végén.

2019-ben egy szintén Olot-i közös pedagógusképzéssel indítottunk, ahol a katalán piarista iskolák SUMMEM projektpedagógiai programjával ismerkedtünk. Ezt a képzést 2021 tavaszán online képzés követte, amit mi iskolai keretben is folytattunk júniusban, bevonva az egész tantestületet. 2020-ban két-két diákunk Elblagban és Olotban tanult vendégdiáként két hónap helyett csak másfelet - hisz a járvány miatt meg kellett szakítani a programot.

A járványveszély enyhülésével ebben a tanévben tudtuk folytatni a megkezdett folyamatot, így sűrű volt ez az év. Ősszel a két partneriskola tanárai nálunk vettek részt főképp laboratóriumi képzésen, és folytattuk a közös projekttervezést a levegőminőséggel kapcsolatosan. Januárban a három iskola diákjai Kecskeméten találkoztak, áprilisban pedig Lengyelországban, mindkét alkalommal főképp a természettudományokhoz kapcsolódó programokon vettek részt, tanultak közösen.

Ezt a folyamatot zárta le az oloti találkozás. A hét során a várossal, vulkánjaival és Barcelonával való ismerkedés mellett egy barcelonai Science centerben tettünk látogatást, az oloti új vulkánmúzeumban kaptunk vezetést, és a levegőminőséggel kapcsolatos méréseket végeztek a diákok különböző helyeken. Az eredményeket a diákok kiértékelték és megfogalmazták saját következtetéseiket, feltételezéseiket az eredmények magyarázatára.

Mindemellett volt alkalom a személyes találkozásokra, a környékkel, a helyi gasztronómiával, kultúrával való ismerkedésre és a közös táncra is.

Pedagógusként a diákokat segítettük a programban, emellett az iskola munkatársaival dolgoztunk a további együttműködési lehetőségeken. Emellett például betekintést kaptunk abba, hogyan kezelik a közösségi oldalakat, hogyan érik el, hogy rendszeres és jó minőségű megjelenést hozzanak létre. Tervezzük az Erasmus plusz akkreditációs program megvalósításának folytatását széles együttműködésben, például a jövő tanévben is készülünk hosszútávú diákcsere és csoportos diákcsere megvelósítására a katalán iskolával. Emellett a Mataró-i piarista iskola nemzetközi kapcsolatokért felelős munkatársaival is találkoztunk, velük elsősorban az Erasmus plusz pályázat kapcsán való hálózatosodás lehetőségeiről, a szakképzéssel való együttműködésről, a kecskeméti szakképzéssel való kapcsolatépítés lehetőségéről beszéltünk.

Pénteken még egy barcelonai városnézésre is volt időnk, a Sagrada Familiában is vezetésen vettünk részt.

A program "hivatalos" fotósa Lőrincz Barna 10. c osztályos diákunk volt, képei itt láthatóak, az útról készült videó pedig ITT.

A programot az Erasmus Plusz pályázat finanszírozta.

Mikulás Domonkos igazgató

Submitted by mikulas.domonkos on