2022. 10. 29.

Ezen a héten iskolánk felső tagozatos korú katalán diákcsoportot fogadott. A nemzetközi Erasmus akkreditáció keretében a helyi intézménynek számos külföldi kapcsolata van, elsősorban más nemzetek piarista iskoláival. Eddig főleg a gimnázium tanulói vettek részt külföldi mobilitásokon, de ebben az évben az iskola hetedikes diákjai számára is lehetőség nyílt a vendégfogadásra.

A spanyolországi Olot városából érkező diákok és kísérőik számára nagyon sok angol nyelvű programot szerveztünk: különleges énekórán vehettek részt, a magyar nyelv szépségeivel ismerkedtek, saját kulcstartót esztergáltak maguknak és természetesen az Öveges Diáklaborban is kísérletezhettek. Sok diákunk találkozhatott a vendégekkel angol óra keretében is. A katalán gyerekek a kecskeméti Leskowsky Hangszergyűjteményben részt vettek interaktív tárlatvezetésen és a megújult Planetáriumban előadást hallgattak különböző bolygókról és csillagokról. Szerdán Budapesten jártak, a Csodák Palotájában töltötték a délelőttöt, majd számos látnivaló megnézése után egy dunai hajózáson vettek részt. Puszta-programra is eljutottak, ahol különböző lovasbemutatókat láthattak. Mindezek felett a legfontosabb az, hogy a katalán gyerekek a helyi piáros diákok családjainál laktak, ilyen módon is segítve az aktív idegen nyelv használatát és a magyar vendéglátás megtapasztalását.

Ezt a látogatást számos online találkozás előzte meg, a két intézmény felsős diákjai közötti aktív együttműködés két éve tart. Iskolánk célja, hogy minden diák részt vegyen valamilyen módon nemzetközi kapcsolatokban: elsősorban a kommunikáció fejlesztése, közös projekteken való munka és az idegen nyelvek autentikus használata céljából.

A mai napon utaztak vissza a katalán vendégek hazájukba, de hamarosan újra találkozhatnak az új magyar barátaikkal, hiszen az Erasmus cserekapcsolat révén lehetőség nyílik a kecskeméti piarista diákok spanyolországi utazására is a következő héten.

Köszönjük szépen a fogadó családok vendégszeretetét és a pedagógusok segítségét, akik foglalkozásokkal készültek: Hardiné Udvarhelyi Angelikának, Vincze Zsuzsannának, Nagy Attilának, Szakál Ferencnek és Anka Gyulának.

A programokat Horváth Orsolya és Galikné Bertus Annamária tanárnők szervezték.

Submitted by bertus.annamaria on