2022. 01. 28.

2022. január 17-21. között iskolánk vendégei voltak a katalán és lengyel piarista iskolák diákjai és kísérő tanáraik az Erasmus KA2 projekt keretén belül. A 11 Olot-ból érkező tanuló és a 10 Elblag-i diák négy napot töltött városunkban fogadó családjaiknál. A projekt célja nem csak a tudományokon keresztül létesített kapcsolat és együttműködés, hanem az angol nyelv használata is volt. Diákjaink és vendégeink maradéktalanul teljesítették a kitűzött célokat, hiszen a tartalmas laborfoglalkozások és műhelymunkák, a Budapestre történő utazás, mind mind angolul folytak.  

A négy nap alatt a fogadó diákokkal közösen 6-féle laborfoglalkozáson vettek részt a katalán és lengyel tanulók és tanáraik, amelyeken megvizsgálták a környező vizek, illetve a vendég diákok által hozott vízminták összetételét különböző kémiai reakciókkal. Ezzel a gyakorlattal párhuzamosan a csoport másik fele a víz fizikájával és a víz energiájával ismerkedett. Egy másik alkalommal talaj és kőzet vizsgálatot végeztek, valamint az áramló levegő fizikájával, és a szél energiájával ismerkedtek. A délutáni műhelymunkákban felváltva programoztak robotokat az Öveges Diáklaborban, illetve tojástartót esztergáltak a Czollner téri technika teremben a fogadó és vendég diákok.

A Kecskemétet ismertető közös kvízjáték után szerdán Budapestet is felfedezte a két csoport, majd csütörtök délután látogatást tettek a Leskowsky Hangszergyűjteményben is. Minden program maradandó emléket jelentett az összes résztvevő számára. 

A csütörtöki zárónapon egy búcsúest keretén belül értékelték a diákok és tanáraik az itt tanultakat és tapasztaltakat, és mindenki bizakodóan állt a jövőt tekintve, amikor is Elblag-ban találkozik majd újra a három csoport. 

A kisfilmet Lei Noel készítette.

Magyarul:

és angolul:

 

Submitted by borbely.beata on