2023. 02. 15.

2023. február 6-12-ig 10 diákunk a 2022-1-HU01-KA121-SCH-000061037 Erasmus plusz projektünk keretében rheinbachi Érseki Szent József Gimnáziumának diákjaival közös projekthéten vett részt Németországban. Az 1995 óta élő testvériskolai kapcsolat a járvány után most tudott folytatódni. A tizenegyedikes diákokkal megvalósuló program témája a fenntarthatóság, ezen belül különösen a biodiverzitás és a vízgazdálkodás volt.

Az előkészítés során a következő tevékenységek zajlottak:

  • A vendég és fogadó diákok online felvették a kapcsolatot egymással, megismerkedtek.
  • Diákjaink megismerték a tervezett programot, előzetesen online a programban szereplő helyeket, múzeumokat. Ezekről párban prezentációt készítettek, majd online előadták azokat egymásnak. Megfogalmaztak előzetes kérdéseket a programpontok kapcsán.
  • Megfogalmazták előzetes tanulási céljaikat a hétre, ezeket megosztották egymással. Ezek között mindenkinél szerepelt a német nyelv tanulása is az angol mellett.
  • Felosztották egymás közt a programpontokat, párosával választottak egy-egy elemet, amelynek felelősei lettek.

Diákjaink Németországban a partner diákok családainál kaptak szállást, velük töltötték a közös programokon túli időt, így remek lehetőségük volt nyelvtanulásra, ismerkedésre, a németországi kultúrával való találkozásra.

A közös program része volt az is, hogy bekapcsolódtak tanítási órákba a fogadó diákkal együtt.

A hét fontosabb programelemei a következőek voltak:

  • Az első nap közös műhelymunkán készültünk fel a hétre, az ENSZ 17 fenntarthatósági céljával ismerkedtünk, azon belül a biodiverzitás és a vízgazdálkodás témájával.
  • Ezt követően csoportos városnézés, Stadt-Ralley zajlott, a diákoknak információt kellett gyűjteniük, így ismerték meg jobban Rheinbachot.
  • A hét több napján a tanítási órákon vettek részt diákjaink a vendéglátókkal.
  • Kölnben a pályaudvartól a Rajna hídján átkelve a Triangle toronyház tetejéről élveztük a város panorámájat, majd a dómban vezetésen vettünk részt, utána városnézésre volt lehetőség.
  • Bonnban városnézésen vettünk részt, sétáltunk a Rajna partján, majd a König Múzeumban kaptunk tárlatvezetést.
  • Rheinbachban a városi Römerkanal Infozentrum kiállítását néztük meg, és vezetésen és foglalkozáson vettünk részt. Az egyes témákat részben a diákok dolgozták fel és mutatták be a többieknek.
  • Zárásként a diákok csoportmukában összegezték a tanultakat és pizzaebéddel zártuk a közös programot.
  • Szombaton a családok biztosították a programot.

Az egyes programpontokról, látnivalókról diákjaink párban feljegyzést készítettek, amit a mellékletben lehet olvasni.

Emellett minden diák minden programpontról egyéni visszajelzást ír, és megfogalmazza saját tanulási eredményeit. Mindezek alapján kapnak a résztevevők szöveges értékelést a munkájukról, részvételükről.

A projekt ezzel nem ért véget, márciusban érkeznek a német diákok viszontlátogatásra, ahol folytatják a közös munkát, tanulást. 

Submitted by mikulas.domonkos on