2023. 03. 13.

Március 5. és 13. között viszonozta februári látogatásunkat a rheinbachi Érseki Szent József Gimnázium 10 diákja és kísérőik, Franziska Gniewkowski tanárnő és Frank Rollmann tanár úr. Vendégeink a piarista diákok családjainál illetve a kollégiumban szálltak meg, a programot záró hétvégére mindenki hazavitte a cserediákját. A családi programok jó lehetőséget biztosítottak az ismerkedésre és a nyelvgyakorlásra. A diákoknak gazdag és változatos programban volt részük: 

  • Hétfőn délelőtt Kecskemét nevezetességeivel ismerkedtünk, a városnézést egy prezentáció készítette elő és városismereti feladatok megoldása zárta. Ebéd után a résztvevők az Öveges Laborban a vízenergia témájában végeztek kísérleteket Lévai Zita tanárnő vezetésével.
  • Kedden Budapestre vitt az utunk, a Szent István Bazilika megtekintése után sétahajóztunk a Dunán, majd a Parlamentben vettünk részt német nyelvű vezetésen, programunk a Hősök terén zárult.
  • Szerdán is a laborban kezdtünk vizet vizsgáló kísérletekkel, mert projektünk egyik fontos eleme a vízgazdálkodás volt. Utána nyelvórákba kapcsolódtak be a német diákok. Délután a Leskowsky Hangszergyűjteményt, a Piarista Templomot és a Városházát tekintettük meg. 
  • A csütörtöki óralátogatások során vendégeink a felső tagozat nyelvóráira is eljutottak, és részt vettek a 3. osztályosok nyelvválasztó programjában (beszámoló ITT). Utána gyalogtúrát tettünk a Vízműdombhoz, majd magyaróra, online országismereti vetélkedő és néptánctanítás zárta a napot.
  • Péntek reggel egy alsós németóra vendégei voltak a német diákok, majd az angolóra után öt kiscsoportban dolgoztak a vendéglátók a rheinbachi diákokkal együtt a prezentációikon, amelyeket azután elő is adtak. A témák a következők voltak: Kecskemét, Budapest, A két iskolarendszer, A laborkísérletek, A magyar nyelv és tánc. A programot záró búcsúpizzázáson került sor az országismereti vetélkedő győzteseinek kihirdetésére (Eva Schmitz, Benkó Anna). Végül vendégeink megköszönték a szervezést Lévai Zita tanárnőnek és Talmácsi József tanár úrnak, valamint Mikulás Domonkos igazgató úrnak. Hálájukat fejezték ki az intézmény pedagógusai és a vendéglátó családok felé is. 

Köszönjük mindenkinek a fáradozását, hiszen nagyon sok ember odaadó munkája tette igazán széppé ezt a hetet!

A testvérkapcsolat történetéről a következő helyen található további információ: BLOG

A rheinbachi iskola honlapján is megjelent beszámoló a látogatásról.

Talmácsi József

 

Submitted by talmacsi.jozsef on