2018. 12. 16.

2018. december 12-15-ig testvériskolánk meghívására és vendégeként Salzburgban járt a Piarista Gimnázium kórusa Fehérvári Gábor és Talmácsi József tanár úr vezetésével. A gimnazista kórust a felső tagozatból érkezett hat lány és Szekér Anna, idén érettségizett diákunk egészítette ki.

A Salzburgban töltött két nap teljesen a zene jegyében telt. A kórus rendszeres próbákkal készült a péntek esti nagy fellépésre. Nagy élmény volt a salzburgi iskola kórusaival és zenekaraival végzett közös próba, amely során az egyik salzburgi énektanár által komponált kantáta ősbemutatójára gyakoroltunk. A kirándulásoknak is volt zenei vonatkozása. Csütörtökön a salzburgi dómot és annak orgonáját csodálhattuk meg Czifra János karnagy, volt piarista diák vezetésével, ezután Nikolaus Czifra tanár úr tartott számunkra városnézést. Pénteken Maria Plain kegyhelyre zarándokoltunk el. A hegy tetején lévő kálvária megmászása után megtekintettük a barokk bazilikát és a városra nyíló pompás panorámát. Ezután Oberndorfba utaztunk a Stille Nacht kápolnához. A kápolna helyén állt az a templom, ahol először hangzott fel éppen 200 évvel ezelőtt a világszerte ismert karácsonyi ének, a Csendes éj. A nevezetességet látogató szépszámú turista nagy elismeréssel fogadta rögtönzött előadásunkat. A flashmob egy részlete itt megtekinthető.

A péntek esti koncert előtt testvériskolánk adventi vásárán néztünk szét, ahol virslire, pofesenre (bundás kenyér) és gyerekpuncsra hívott meg minket Peter Porenta igazgató úr. Az adventi koncerten a zsúfolásig megtelt templomban kórusunk a program részeként négy többszólamú művet adott elő, amit nagy tapssal jutalmazott a közönség. A koncert után sokan fogalmazták meg elismerő véleményüket kórusunkkal kapcsolatban.

Az együtt töltött idő, a közös élmények, az esti játékok és beszélgetések, a közös éneklés igazi közösséggé kovácsolta a kórustagokat, és nagy ösztönzést adott a jövőre nézve. 

Hálásan köszönjük Porenta igazgató úrnak, hogy a szállás és étkezés megszervezésén kívül személyes figyelmével is támogatott minket. A terveink szerint a jövőben is folytatjuk az együttműködést zenei téren a két iskola között.

A kórustagok: Bosnyák Szimonetta 7.b, Kovács Nóra 7.c, Bauer Nóra 7.a, Fazekas Adrienn 8.a, Kiss Márta Anna 7.c, Bajáki Rozália 7.a, Czigány Csaba 9.a, Barabás Gabriella 9.a, Nagy Veronika 9.a, Gévai Levente 9.b, Suba Bálint 9.b, Bak Dorottya 9.c, Baranyi Dorottya 9.c , Fricska Balázs 9.c, Kőrösi Luca 9.c, Mikulás Mirjam 9.c, Fritsek Nóra 10.a, Mikulás János 10. c, Radics Bernadett 10.c, Csíkos Anna 11.a, Avramucz Vajk 11.c, Bakró Réka 11.c, Boros Zsolt 11.c, Csuja Emese 11.c, Lőrincz Anna 11.c, Nagy Zsuzsanna 11.c, Hódi Dávid 12.a, Szekér Anna 2018a.

Submitted by talmacsi.jozsef on