2023. 07. 03.

Az elmúlt tanévben több program révén is kapcsolódtunk a Szegedi Tudományegyetem Geoinformatikai, Természet- és Környezetföldrajzi Tanszékéhez.

Novemberben 9. évfolyamos diákokkal vettünk részt a Térinformatika Világnapján a tanszéken egy rendhagyó földrajzórán. Megtudhattuk, hogy milyen szerepet játszik a földrajz, a geoinformatika és a távérzékelés pl. a klímaváltozás hatásainak értékelésében. Műholdfelvételek segítségével mi is megfigyelhettük egy területen többek között a növényzet, a vízmennyiség alakulását, ennek változásait.

Decemberben Dr. Barta Károly egyetemi docens és PhD-hallgatók tartottak órát Talajtani vizsgálatok címmel az NTP szakköröseinknek az iskolai diáklaborunkban. A Szeged környékéről származó talajmintákat tanulmányozva ismerkedtek a tanulók a talajok fizikai és kémiai tulajdonságaival, ezáltal kialakulásuk körülményeivel.

Februárban a projekthéthez kötődően a földrajz fakultációs csoporttal látogattunk el Szegedre a tanszékre, ahol Dr. Sipos György tanszékvezető fogadott bennünket. Különleges előadásokat hallgattunk a tanszéki munkatársak révén többek között a klímaváltozás Magyarországot érintő következményeiről, a mikroműanyagokról, beleláthattunk a radiokarbon és OSL /TL labor munkájába, és az 1879-es szegedi árvízről is megtudtunk izgalmas részleteket.

Június elején Dr. Szilassi Péter egyetemi docens vezetésével jártunk terepgyakorlaton Szeged környékén. Az NTP szakkörösökkel és földrajz faktosokkal először a tanszékhez kötődő földrajztudósokról, Prinz Gyuláról és Jakucs Lászlóról hallhattunk. Ezután ellátogattunk néhány földrajzi szempontból fontos területre: a Nagyszéksósi Bivalyrezervátumhoz, a csólyospálosi földtani feltáráshoz, a szatymazi kunhalomhoz és a Fehér-tóhoz; közben vezetőnk érdekes magyarázatait hallgatva kicsit geográfus szemmel láthattuk ezeket a képződményeket.

Köszönjük az együttműködést és hogy betekintést kaphattunk az egyetemen folyó magas színvonalú oktatói és tudományos munkába. A kapcsolatot és a programokat az egyetem részéről Gesztes Olympia koordinálta, köszönjük az Ő munkáját is!

Iványosi-Szabó Andrea földrajz szakos tanár

Submitted by i-szabo.andrea on