Szlovák diákok mobilitása iskolánkban
2024. 02. 28.

Február 4-én 5 diák érkezett hozzánk két szlovák városból, hogy bekapcsolódjon iskolánk életébe.

  • Trencsénből két lány, Lucy és Sofia, célja az volt, hogy a projekthéten részt vegyen, így ők pénteken haza is utaztak.

  • Gabriela, aki ugyanabból az iskolából érkezett, 3 hetet töltött velünk, majd hazautazásakor vele tartott Maczkó Laura( 9.b), hogy 1 hónapot töltsön Szlovákiában Gaby családjánál.

  • Privigyéből is két lány érkezett, Sofia és Charlotte, ők 10 napos rövidtávú mobilitás keretében. Sajnos Charlotte megbetegedett, ezért hamarabb hazautazott.

A diákok bekapcsolódtak a projekthétbe, hisz négyen kifejezetten erre érkeztek:

  • Négyen a Trastevere projektbe kapcsolódtak be, melynek címe: Hogyan építsük a bolygónk jövőjét? volt. Egy csapatban dolgoztak a két katalán diákkal illetve két magyar diákkal is, így adott volt, hogy angol nyelvű projektet készítettek.

  • A Privigyéből érkezett Sofia pedig a Sensebox projektet választotta, egy kilencedikes diákunkkal alkottak egy csapatot és szintén angol nyelven folyt a projektmunka.

Igazán izgalmas színfoltjai voltak az előadások a projekt bemutatónak pénteken.

Szintén erre a hétre kapott meghívást iskolánk diáksága és tanári kara a Kecskeméti Nemzeti Színházba, hogy megtekintsük "Az ég tartja a Földet" előadást. Velünk tartottak vendégdiákjaink is, és ha nyelvileg nem is értették, a zene, ének és látvány számukra is adott élményeket.

Már a projekthét is remek alkalmat adott arra, hogy nemcsak a fogadódiákokkal,hanem a többiekkel is ismerkedjenek a vendégek, így a trencséni Sofia és Lucy nehéz szívvel indult haza az elröppenő öt nap után.

A 10 napos mobilitás keretében érkező Sofia a következő hét 3 napján sok tanórába becsatlakozott  hallgatóként (pl. magyar nyelvű történelem óra), aktív résztvevőként(testnevelés óra) és előadóként (nyelvórák) is. Mi is gazdagodtunk kulturális ismeretekkel, mert Sofia Kazah nemzetiségű  volt, és  nemcsak Szlovákiáról mesélt, de nagyon tartalmas előadást tartott szülőhazájáról is. Sofia kicsit magyarul is beszél, így ezt is szívesen gyakorolta ittléte során.

Gabriela a fennmaradó két hétben elsősorban azokhoz a tanórákhoz csatlakozott, amelyekre a két katalán diák járt, délutánonként sok programon vett részt fogadódiákjával, Elbával és Hectorral valamint a projekthéten szerzett új barátokkal.

Nehéz volt a búcsú  a mobilitás végén, biztos vagyok benne, hogy sok barátság folytatódik majd a távolság ellenére is.

Köszönjük a gondoskodást a fogadócsaládoknak, a befogadást, támogatást az iskola tanárainak és diákjainak.

/sites/default/files/styles/tartalom_kep/public/2024-04/3_6.jpg?h=a028b4c0&itok=CqDU2cua
Submitted by csuri.bernadette on