Véget ért a hosszútávú mobilitás
2024. 03. 12.

A hosszútávú mobilitás keretein belül két katalán diák, Elba Martin Hiraldo és Hector Perez José 60 napot töltött iskolánkban. Itt tartózkodásuk során bekapcsolódtak a tizedik, olykor a kilencedik évfolyam tanóráiba. Látogattak többek között angol, német, francia, biológia, matematika és informatika órákat. Aktívan részt vettek  fogadó diákjaik hétköznapi életében és délutáni különórákon, edzéseken, foglalkozásokon is.

A heti rendszerességű mentorórákon is meggyőződhettünk arról, hogy jól érzik magukat, nyitottságuk nagyban segítette a közös munkát.

Több iskolai program is zajlott a két hónap alatt, így például nálunk találkozott a két vendég a katalán tartományfőnökkel, majd együtt hallgathatták  a 11. évfolyamos együttes koncertjét. Emellett a nyelvi akadályokat leküzdve az iskola tanári karával és diákjaival ellátogattak a Kecskeméti Nemzeti Színházba megnézni Az ég tartja a Földet előadást is.

Mivel Hector fogadó diákja vidéki, a katalán fiú a kollégiumi vendégszeretetét is élvezte a hétköznapokon.

A magyar nyelv kihívást jelentett ugyan számukra, ennek ellenére sikeren elsajátították a legfontosabb kifejezéseket. Diáktársaiktól néhány nem irodalmi szót is tanultak.

A projekthét alkalmával a 'Hogyan építsük bolygónk jövőjét?' című angol munkanyelvű témát választották, néhány magyar, illetve szlovák diákkal közösen. Ez a hét remek lehetőség volt arra, hogy további nemzetközi kapcsolatokat építsenek.

Távozásuk egybeesett a pamplonai csoportéval, így az utolsó itt töltött napon ők is meghívást kaptak és részt vettek a Pamplona - Salzburg - Kecskemét találkozón, amelyre szülőföldjük egy-egy nevezetes édességét is elkészítették.

Szeretnénk megköszönni minden kollégának, hogy beengedték őket a tanóráikra, sokszor angol nyelvű anyagokkal segítve a munkájukat.

Köszönet illeti továbbá Szabó Nóra Tünde 10.a és Losonczi Máté Tamás 10.b osztályos tanulókat, valamint családjaikat a szeretetteljes fogadtatásért!

Vargáné Csűri Bernadett

Bukovszki Erika

 

/sites/default/files/styles/tartalom_kep/public/2024-03/20240311_171956.jpg?h=8f1b55c6&itok=p4Srb_yR
Submitted by bukovszki.erika on