2014. 07. 24.

 

KALAZANCIUS VITORLÁSTÁBOR

Az idei vitorlástáborra július 13-18 között került sor Balatonberényben, a Piarista üdülőben 18 diákunk részvételével.

A vitorlázás alapelemeivel és az elméleti tudnivalókkal szakképzett oktató ismertette meg a tanulókat.  Az edzések a kétszemélyes, fürge, sportos LaserPico-típusú jollékkal zajlottak a „Tanár Úr" elnevezésű kísérő motoros hajó felügyelete és a „Veronika" nevű vitorlás hajó kísérete mellett.

Az oktatás az elméleti eligazítással kezdődött, majd a mentőmellények kiosztása, a használatukra vonatkozó információk következtek. A parton a hajókkal való ismerkedéssel, majd vitorla nélküli evezéssel folytatódott a munka. A diákok megtanulták és gyakorolták a vitorlás hajó fel- és leszerelését, kivontatását és vízre bocsájtását, a vitorlázási irányokat, a vitorlák beállításának módját, az alapvető nyíltvízi manővereket. Néhány tanuló az egyszemélyes Laser hajótípust is kipróbálta.

Meghallgattuk a vízirendőrség előadását is: beszéltek a balatoni szelekről, a viharjelzésekről, a vitorlázáshoz kapcsolódó biztonsági előírásokról, a vízirendőrség feladatáról is.

Megtapasztalhattuk, hogy milyen egy igazi balatoni zápor, és figyelemmel követhettük a viharjelzések gyors változását is a szemközti parton, a keszthelyi Helikon Szálló tetején.

A sporttáborban nemcsak a vitorlázással, illetve a hajós élettel barátkozhattak a diákok: volt még napozás, úszás, vízilabda, „vízi birkózás", sárdobálás, lyukas hajóval való evezés és szörfdeszkás evezés is... Ebédelni és vacsorázni minden nap étterembe jártunk, ahol óriási adagokat és ízletes ételeket kaptunk. A reggelivel kapcsolatos elő- és utómunkálatokat a diákok végezték (a mosogatást néhány fiúnak még gyakorolnia kell). Szabadidőben és esténként a tábor területén pihentek, sportoltak, társasjátékot játszottak, beszélgettek a diákok. Első este a foci vb döntőjét, a többi napon a vízilabda eb magyar meccseit szurkoltuk végig nagy lelkesedéssel vagy filmet néztünk.

A tábor szakmai vezetője Gáthy Gergely, a kísérő tanárok Iványosi-Szabó Andrea tanárnő és Fazekas András tanár úr voltak.

A program a  TÁMOP 3.1.4-12/2-2012-0223 pályázat támogatásával valósult meg.

Iványos-Szabó Andrea

 

Submitted by levai.zita on