2021. 09. 24.

STEM-sport clubs - az Öveges Diáklaborral kapcsolódtunk be egy nemzetközi fejlesztésbe

Január elsején indult az a hároméves Erasmus plus projekt, aminek célja, hogy nemzetközi együttműködésben közösen, egymástól tanulva fejlesszük intézményeink MTMI (angolul STEM - matematika, természettudományok, mérnöki tudományok és informatika) tevékenységét. Az alapkérdés, hogy hogyan lehet/célszerű olyan klubokat, szakköröket létrehozni, amelyek önkéntesek bevonásával is működnek, és segítik az MTMI pályaorientációt, és hasonlóan tudják vonzani  a fiatalokat, mint a sportklubok.

Az együttműködés egy korábbi projekt folytatása, amibe mi újonnan kapcsolódtunk be. Két cseh, egy norvég, horvát, olasz partner tagja a konzorciumnak: szakképzéssel foglalkozó iskolák és más, természettudományos képzéssel is foglalkozó szervezetek, amelyek részben a helyi iparkamarákhoz is kötődnek.

A projekt eredménye egy olyan platform lesz, ami segíti a bekapcsolódni kívánó önkénteseket, továbbá tartalmazza az ehhez kötődő e-learning tananyagok.

A járvány miatt most valósulhatott meg a projekt első megbeszélése a norvégiai Odda városában, a projektkoordinátor iskolában. Iskolánkat Borbély Beáta tanárnővel ketten képviseltük.

A projekt során minden résztvevő intézmény létrehoz új "STEM klubot", közösen fejlesztjük a támogató tartalmakat. Három képzési tevékenység is megvalósul. Berlinben a projektrésztvevők munkatársai ismerkednek német diáklaborokkal. Olaszországban, Veronában diákjaink is részt vesznek egy természettudományos fesztiválon. A horvátországi partneriskolában diákjaink részvételével lesz a fenntarthatósághoz kötődő képzés, projektmegvalósítás.

A három év alatt minden résztvevő országban lesz a mostanihoz hasonló projekttalálkozó is, legközelebb Csehországban, januárban. Kecskeméten terv szerint jövő szeptemberben zajlik ilyen megbeszélés.

Mikulás Domonkos igazgató

 

Submitted by mikulas.domonkos on